Kristianstads Brukshundklubb

För dig och din hund

 

Välkommen till Kristianstads Brukshundklubb

Till oss är alla hundar och hundägare välkomna.

Hos oss får du och din hund tillgång till ett bra och brett utbud av hundkurser och tävlingar.
Du är välkommen att delta på klubbens alla aktiviteter och vi är lite mer än 200 medlemmar som delar ditt hundintresse.    


 

Säsongens profil
– Rolf Nilsson

Rolf och Tarraz

En intervju med Rolf Nilsson

 

Säsongens profil – Rolf Nilsson 
Rolf Nilsson är en av dem som varit medlem längst i Kristianstads Brukshundklubb. Rolf är hedersmedlem i klubben, sedan några år tillbaka. Här kommer en liten återblick i Rolfs hundliv.

När började du i Svenska Brukshundklubben?
1976 startade min karriär i SBK, efter det att jag slutat med fotboll på aktiv nivå. 

De första hundarna?
Jag hade redan som barn nära kontakt med hund i vårt hem. Vi hade Schäfer och har säker bidragit till att jag hållit fast vid denna ras till dags dato. 
Min första egna hund var en pudel, men sedan kom Schäfern in i vårt hem. Den första hette Cesar , som inte kom så långt i sin utbildning av olika skäl. Nästa hund blev Crichans Gorro, som jag hade mycket glädje av och en ”hygglig” karriär inom bruksprovssporten. Gorro var en mycket speciell hund, med mycket vakt och försvar i sig. Detta plus andra egenskaper gjorde honom till den succé det blev. 

Dina första kontakter i klubben
Min första instruktör i klubben var Cerny Johansson Mina första kontakter som lotsade in mig på bruksträning, var Åke Öberg och Sven Håkansson. Vi tränade mycket tillsammans. Senare då vår skyddsträning tog fart, hade jag stor hjälp av Kenneth Ståhl och Bengt-Uno Dahlén från Hässleholms-klubben. Detta på grund av att det då inte var   tillåtet att träna skydds i Kristianstadsklubben Strax efter kom också Björn Winqvist från vår egen klubb in i bilden.  Björn hade en helbror till Gorro som hette Crichans  Hassan. Anders Brorsson var också en god träningskamrat, som var mycket behjälplig.

Tävlingskarriären med Gorro blev framgångsrik. Berätta.
Gorro blev champion i spår och sök innan skyddsträningen tog fart. Gorro blev även champion i skyddshundsgruppen. Vi var med på många mästerskap, både SM och NM. Bästa resultaten blev SM mästare i skydds 1983 och 1984, samt andraplatser i NM 1984 och 1985. Därtill en mängd certifikat under Gorros aktiva karriär. Totalt tävlade Gorro och jag i 5 SM. Jag lärde mig oerhört mycket under dessa år och som jag haft god nytta av framåt.

Vidare tävlan med andra hundar, hur blev det? Du har fyra brukschampion på väggen i klubbstugan.
Jag tränade rapport med en hund som hette Cita. Vi kom till högre klass rapport. Sedan tog Sven Håkansson över henne och tävlade vidare.
Jag hade också Incident´s Ferry, vilken jag tog över som vuxen. Cita blev champion i spår.
Efter henne tränade jag Incident´s Rudi (Rex) som blev champion i både spår och skydds. Efter Rex skaffade jag en valp från Trebökens kennel, som hette Daxe. Han blev champion i tre grenar, Spår, sök och skydds. Även med Daxe blev det 5 st SM starter, med bäst resultat som 4:e plats i skyddshundsgruppen i Malmö 1996. Totalt har det hittills blivit 13 starter på SM med olika hundar.  Efter Daxe hade jag några schäfrar och den senaste vuxna hunden jag haft var Hedeforsens Gonzo. Med honom lyckades vi vinna schäfermästerskapen i spår. Året var då 2016.

Du har alltid hållt dig till bruksprov/tävling.
Ja det har blivit så. Ingen agility, lydnadsklass eller rallylydnad. Jag har alltid varit mycket intresserad av våra hundars mentalitet och bruksegenskaper. Spåra, söka, gripa, hoppa etc. är viktiga ingredienser hos våra hundar. Därför har jag stannat vid bruks.

Utveckling av träningsmetoder har intresserat dig.
Ja det är viktigt. Vi lär oss hela tiden mer och mer, för att förfina våra hundars inlärda beteende. Ex. skyddsträning på 70- och 80 talet, var ganska tuff mot hundarna. Jag ville då mena att det gick justera felbeteende, med ”vänligare” metoder, såsom boll, trasa och även ge godis. Det var inte lätt att få gehör för detta i alla lägen. Jag stod på mig och det har haft en viktig betydelse för mina framgångar.

Du har hållit många kurser, både på klubben och vid olika läger.
Klubbens kurser är viktiga i flera delar. Dels för nya hundägare, men även för klubbens bästa. På 80- och 90 talet, var jag tränare/instruktör på många läger och då i synnerhet för blivande och etablerade skyddsekipage. Det är alltid kul att dela med sig av sina kunskaper.

Du har genom åren haft många roller i Kristianstads Brukshundklubb, berätta.
Jag har suttit i styrelsen några år, för inte allt för länge sedan. Annars har jag varit med i tävlingskommittén samt de senaste 20 åren i underhållskommittén. Det finns alltid många praktiska saker att hantera på en klubbanläggning. Vi har stora appellplaner och dessa måste skötas, iallafall under den varma delen av året, med gräsklippning. Vi är ett par stycken som hjälps åt med detta. 

Något jag också vill nämna är att jag varit funktionär vid tre olika SM. Första gången var 1992 i Hässleholm, då Kristianstad hade hand om skyddshundsgruppen. 2007 arrangerade klubben SM för lydnads- och agilityhundar på Rinkabylägret. Jag var då behjälplig med många olika delar, men mest vid lydnadstävlingarna. Senast var det vid jubileums SM:et i Blekinge (Ronneby) där klubben även denna gång arrangerade skyddshundsgruppen.  Viktiga delar för vår verksamhet.

Nu har du skaffat ny hund, ny tävlingskarriär? 
Tyvärr fick jag ta bort Gonzo i höstas. Jag fick då möjlighet att köpa en valp av Reino Oskarsson och Hedeforsens kennel. Tarras är en Tysk Schäferhund, som nu är 5 månader gammal. Jag vet inte om det blir en ny tävlingskarriär. Det är viktigt för mig att ha hund, då man kommer ut och får lite motion och samtidigt träffar många trevliga människor med samma intresse

Det här visste du inte om Rolf.
Rolf hade en farbror, Erik Olsson, som tävlade flitigt på 1960-talet, med en schäfer. Erik var med vid några SM.

Tack för denna lilla intervju och lycka till med Hedeforsens Tarraz

 

MeddelandeSkotträning kan förekomma onsdagar 18.00-18.30 + lörd 9.00-10.00 + 12.30-13.30

 

 StudiefrämjandetBesöksadress: Oredslundsvägen, Gälltofta • Bankgiro: 5159-0032
Copyright © Kristianstads Brukshundklubb