Välkommen till Kristianstads Brukshundklubb

Till oss är alla hundar och hundägare välkomna.

Hos oss får du och din hund tillgång till ett bra och brett utbud av hundkurser och tävlingar.
Du är välkommen att delta på klubbens alla aktiviteter och vi är lite mer än 200 medlemmar som delar ditt hundintresse.

Säsongens profil
– Arne Sahlin

Arne och Tjejen

En intervju med Arne Sahlin

När började du i Svenska Brukshundklubben?
Jag började 1986, i Kristianstads Brukshundklubb, då jag skaffat min första hund. Det var en Rottweiler som hette Beira. Vi gick så småningom en spårkurs för Kjell Jönsson. Kjell var tävlingsinriktad och vi hängde på det spåret.

Hur fortsatte det sedan?
Jag blev engagerad i Svenska Rottweilerklubben (rasklubb) av olika skäl, bl.a. att jag mer och mer blev intresserad av hundens mentalitet. I början av 90 talet skaffade jag min andra hund, som även det var en Rottweiler. Han hette Winston och vi lyckades erövra Svenskt Brukschampionat tillsammans i spårhundsgruppen.

Du har kommit bra igång med din nuvarande hund.
Mitt riktiga lyft på tävlingsbanan blev då jag tog över en vuxen hund. Mallen ”Killen” gick oerhört bra i sökhundsgruppen. Jag tränade då mycket tillsammans med Kenneth Lindfalk, som blev min stora inspirationskälla till att fortsätta tävla. Kenneth har en enorm erfarenhet och stor kunskap på det här med att träna hund. Med Killen tog vi många cert, men lyckades aldrig få till sista ”knorren” för att kunna kvalificera oss till SM. Min nuvarande hund är också en Malle. Tjejen heter hon och kommer från Krafts uppfödning. Tjejen är mycket träningsvillig och vi fungerar bra tillsammans. Hon är tre år gammal och uppflyttad till Elitklass i både spår och sök. Vi har även tävlat lite i lydnad och klarat av startklass.

Vilka målsättningar har du med Tjejen?
Målsättningen är att erövra ytterligare ett brukschampionat samt att kvalificera oss till SM. Jag skall även försöka att kora tjejen.

Siktar du på någon annan gren?
Jag har funderat på både skydds och IGP, men kommer troligen inte att ge mig in i den träningen. Vi har testat lite inledande övningar, men jag är rädd för att Tjejen är för ”burdus” mot sig själv. Det är en förhöjd skaderisk i dessa grenar och antagligen ”nöjer” jag mig med att tävla spår, sök och lydnad.

Du har själv utbildat dig till tävlingsledare.
Jag tycker det är viktigt att ställa upp för klubben på tävlingssidan. Detta är mitt sätt att bidra till det. Som tävlande nyttjar man mycket av klubbens resurser. Jag upplever att vi har det bra ställt i Kristianstads Brukshundklubb med det. Sedan lär man sig mycket själv, med att gå denna utbildning.

Kommer du utbilda dig vidare till domare?
Jag är osäker på det. Jag börjar komma upp i åren (två år till pension) så jag är lite tveksam till det. Vi får se tiden an.

Andra delar inom SBK?
Utbildning av hundar till Försvarsmakten är oerhört viktigt för SBK. Vi är en frivillig försvarsorganisation och har ett stort ansvar här mot vår uppdragsgivare. Tyvärr har vi inte denna del av SBK:s verksamhet i Kristianstads BK, men det finns andra närliggande lokalklubbar som har denna verksamhet.

Något annat väsentligt du vill ta fram?
Jag tycker det är viktigt att få igång fler verksamheter. Jag har nämnt lite kring tjänstehundsverksamheten. Det jag också saknar hos oss är verksamheten kring hundens mentalitet. Vi skall kunna arrangera både MH och MT. Dock krävs det att vi finner eldsjälar som vill ta tag och driva dessa verksamheter. Men det måste till nya resurser. De som redan är engagerade i vår klubb gör ett fantastiskt arbete. Vi kan inte lägga mer verksamhet på dessa medlemmar. Så nyrekrytering är en förutsättning för att utveckla fler verksamheter.

Andra hundar i familjen?
Min hustru Alexandra har också ett stort intresse i hund. I flocken finns, förutom Tjejen, Papillon och Australian Shepard. Alexandra har en liten uppfödning på dessa raser. Så det är gott om hundar i vårt hem.

Har du några andra intressen förutom hund?
Jag har tränat mycket styrkelyft i mina dagar, samt även pysslat med Enduro (lånat från spanskan och betyder uthållig) red anm. Enduro är en motorcykelsport.

Det här visste du inte om Arne.
Arne har genomfört Gotlands Grand National tre gånger. (GGN är en världens största endurotävlingar.)

Tack för denna intervju och lycka till på tävlingsbanorna!

Vad händer

Meddelande